ClioSport.net

Register a free account today to become a member!
Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Dephaser pulley?. Should it have been changed when cambelt was done?



K4M_clio

ClioSport Club Member
  Clio MK2 ph3 1.6
As some may know I've had a lot of trouble with my K4m engine over the last year. With my water pump going causing the cambelt too slip so had all that replaced, recently in the last couple of weeks I've had more unnerving noises from belt area Turned out my alternator had died. Now yesterday more noises and the only thing I can put it down to Is the dephaser pulley. Should this have been replaced when camber was done, all my invoice says is cambelt kit. Anyway listen too video and give your opinion as I'm near the point of getting rid now just been a money pit recently and hardly ever use it
 

Attachments

  • VIDEO0026.mp4
    24 MB · Views: 76

K4M_clio

ClioSport Club Member
  Clio MK2 ph3 1.6
Well that was my original thought. Don't know exact engine code how can I find out ?
 

Archtronics

ClioSport Club Member
  Clio 182
It's says it's a K4m744 if that means anything

Doesn’t have a Dephaser then, you can use this image to check just incase it’s had anything changed.
1599395589830.jpeg



Difficult to tell anything from that video, if it’s started running badly after a belt change then potentially they’ve timed it up wrong.
 

K4M_clio

ClioSport Club Member
  Clio MK2 ph3 1.6
Well that's something too tick off the list then. It isn't affecting the drive at all just that it's an awful noise made worse when accelerating just worried it's going too kill all the parts I've paid out for especially the alternator last week which wasn't cheap
 

K4M_clio

ClioSport Club Member
  Clio MK2 ph3 1.6
Doesn't look the same as mine but guess it would be in the same place is
IMAG0183.jpg
 

K4M_clio

ClioSport Club Member
  Clio MK2 ph3 1.6
But the water pump was replaced to my knowledge as I said it went causing the cambelt too slip. Could it go again if there was an underlying issue?
 

Martin_172

ClioSport Club Member
But the water pump was replaced to my knowledge as I said it went causing the cambelt too slip. Could it go again if there was an underlying issue?
cheap water pump possibly just on its way out or wrong/dirty coolant?

sludgy coolant that wasnt flushed out properly would cause premature wear on a new pump.
 

K4M_clio

ClioSport Club Member
  Clio MK2 ph3 1.6
OK will take it back sometime this week and see what happens. Would it wear it out in roughly 10-12 months ?can't think exactly when it was done but was late last year
 

K4M_clio

ClioSport Club Member
  Clio MK2 ph3 1.6
Small update on this. Haven't had time too get it into garage this week. Had too drive it last night and it only starts making the noise when it's up to temperature. Am I going too damage anything else by driving with a potentially damaged water pump.?
 

Coops Mk1

ClioSport Club Member
  Lots of Scrap...
If it seizes it could take the aux belt with it and that means possible chew into cambelt and many bent valves. So yeah it's a risk running the engine with any untoward noises coming from the belts area
 


Top