ClioSport.net

Register a free account today to become a member!
Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

ABS firing when braking gently



sam55

ClioSport Club Member
  RB 182 FF
I’ve been unable to cure an ABS issue on my 182 (with Cup Packs) despite having new rear hubs and two new front ABS rings and sensors recently fitted.

The ABS pointlessly fires when I’m at a crawling pace and gently braking. Under harder brake pressure it remains off, and I know it works correctly when on a slippery surface because I’ve brake tested on wet grass.

Oddly, I’ve no dash lights on. Any ideas what the problem could be? Could this be a symptom of the ABS pump being faulty?

Any advice is greatly appreciated, as always!
 

NorthloopCup

ClioSport Moderator
The only time I’ve experienced something like this was caused by the airgap being to large on one of the sensors. Fine when pushing on, but triggering the abs at slow speeds/light braking.
 

Martin_172

ClioSport Club Member
exact same issue on my 182 van, was rear left ABS sensor

worked as normal above 5mph including kicking in when required, no lights on dash, looking at live data on diagnostics showed it wasn't reading any speed though
 

sam55

ClioSport Club Member
  RB 182 FF
Thanks both, I'll investigate! A sensor seems likely actually because I've just realised both rear ones are probably as old as the car...
 

sam55

ClioSport Club Member
  RB 182 FF
Anyone have any horror stories relating to this eBay ABS sensor? It's listed as 'genuine', but eBay is eBay. Seems Reno doesn't stock the part anymore :(

 

Lozza-p

ClioSport Club Member
  BG FF 182
Anyone have any horror stories relating to this eBay ABS sensor? It's listed as 'genuine', but eBay is eBay. Seems Reno doesn't stock the part anymore :(


Did you find a sensor that fitted?
 

sam55

ClioSport Club Member
  RB 182 FF
I did find sensors, they're harder to source than most parts and I kept reading that Bosch parts might not fit, despite having the correct part number. My parts are coming from Autodoc in Germany, so should arrive in a few days. I'll update here with the results...

I've got two new ABS rings up front so they're ok, so hoping these sensors fix the issue. Otherwise I'm going to investigate fitting 172 Cup brake bits and bin the ABS altogether
 


Top